+359889996262 office@seeninbulgaria.com
+359889996262 office@seeninbulgaria.com

Магията на Пирин: Муратов връх и едноименното езеро

Пирин е една от най-красивите планини в България. Тя е дом на множество върхове, езера, реки и гори. Един от най-красивите и популярни обекти в Пирин е Муратов връх.

Муратов връх е вторият по височина връх в Пирин, след Вихрен. Той е висок 2669 метра и се намира на главното планинско било. Върхът е кръстен на руския царски генерал Михаил Николаевич Муратов, който е бил един от най-големите почитатели на Пирин.

Муратов връх е лесно достъпен от хижа Вихрен. Пътят до върха отнема около 3 часа в едната посока. Пътеката е добре обозначена и маркирана.

От върха на Муратов връх се открива невероятна гледка към Пирин, Рила и Родопите. На ясно време може да се видят дори и върховете на Стара планина.

В близост до Муратов връх се намира и едноименното езеро. Муратово езеро е ледниково езеро, което е разположено на 2595 метра надморска височина. Езерото е с диаметър около 100 метра и дълбочина около 10 метра.

Муратово езеро е едно от най-красивите езера в Пирин. Водата в езерото е кристално чиста и тюркоазена. Езерото е заобиколено от високи планински върхове и гори.

Муратов връх и Муратово езеро са два от най-красивите обекти в Пирин. Те са чудесно място за разходка, туризъм и почивка.

Във двете видеа, посочени по-долу можете да видите:

  1. Муратово езеро – кадри от дрон
  2. Муратов връх

Leave a Reply

Реклама

Препоръчваме