+359889996262 office@seeninbulgaria.com
+359889996262 office@seeninbulgaria.com

Национален Парк Пирин

Национален парк „Пирин” се намира в Пирин планина, разположена в югозападната част на България

Народен парк Вихрен е обявен през 1962 година, а единадесет години по-късно е преименуван в Национален парк Пирин. Той е разширяван многократно и днес заема територия над 40 000 ха. Попада изцяло в северния дял на Пирин.

Безценен за туристите през лятото, Пирин се превръща в рай за скиорите през зимата. Красотата си Пирин дължи на продължителната ледникова дейност, създала причудливите форми на гребените, заострените профили на върховете, обширните ледникови долини и дълбоки циркуси, повечето украсени с кристално чисти езера. 

Снегът се задържа от късна есен до късна пролет и привлича скиори от всички краища на света. Превъзходните ски-писти, свежият вятър и искрящото слънце са част от завладяващото преживяване, наречено Пирин. Простира в посока северозапад-югоизток на 80 km от връзката си с Рила (прохода Предела, 1140 м н.в.) до границата с планината Славянка (седло Парил, 1170 м н.в.). На запад Пирин е ограничена от долината на Струма, а от изток – от река Места. В описаните граници планината има площ около 2585 кв. км. Средната височина е само 1033 м н.в., но има 6 върха с височина повече от 2500 м. и три с височина повече от 2900м.

Снежната магия на Пирин удвоява населението на Банско с гости от чужбина и всички краища на България. Известият етнограф Васил Кънчов, възхитен от разкриващата се от тук гледка към планината казва, че докогато България има Банско, българите ще имат своята Швейцария.

Пирин като малка част от някогашната антична Македония пази следите на много древни култури – тракийска, старогръцка, римска, византийска, славянска и прабългарска. Пази и спомена за превратностите в историята на обитавалото я население. Вероятно затова хората в пиринския карай ревностно пазят своето възрожденско архитектурно, етнографско, изобразително и фолклорно богатство.

Непосредствено до хижа Бъндерица е забило корени в земята най-старото дърво в България – Байкушевата мура, с обиколка 9,5 м и височина 27 м. Тя е над 1300 години.             

Над хижа Вихрен долината се разширява и завършва с обширния Бъндеришки циркус. Той е заобиколен с високи била. Много езера красят циркуса с огледалните си води. Долното рибно езеро е най-голямото и предпочитано от туристите. Гледката, която може да се види от там е повече и от величествена.

Парка е съставен от разнообразни природни, културни и исторически участъци. Вековни гори, удивителни мраморни върхове-гиганти, страховити бездни на циркусите, изумрудни езерата,мъхави еделвайси и бистри реки представляват естествен пейзаж и среда за обитаване от редица животни като диви кози, сърни, мечки, диви котки и вълци и други.

Статията достигна до Вас благодарение на туристически портал Hote.Li

Leave a Reply

Реклама

Препоръчваме