+359889996262 office@seeninbulgaria.com
+359889996262 office@seeninbulgaria.com

Места във Велинград, които можете да посетите с половинката си през уикенда

Места във Велинград, които можете да посетите с половинката си през уикенда

Велинград, или още наричан „СПА столицата на България“ е курортен град в Западните Родопи.

Градът е известен с минералната вода, изворна вода, десетките лековити извори, хотели, зелена природа и климат.

Без да изпадаме в детайли относно населението и с кои села и градове граничи, ще се насочим към сърцевината на текущата блог статия и ще посочим някои невероятни места във Велинград и околията, които можете да посетите, ако си падате по планинския туризъм през цялата година.

Във Велинград преобладава планинския климат, като лятото е по-прохладно, а зимата и снежната покривка могат да се задържат повече от обикновено.

Градът предлага зашеметяваща природа, чист въздух, лековита вода и спа центрове, които да се погрижат за тялото и ума ви.

Нека започнем с първата дестинация.

Елин Връх

За върхът се минава през кв. Каменица, като по-голямата част от пътя се изминава с автомобил.

Разбира се, ако се изкачвате с джип или по-висока и мощна кола, то няма да бъде проблем да стигнете до параклиса на самия връх.

Върхът се характеризира като най-високия  във Велинград със своите 1568м., като другият известен след него е вр. Острец (1363м).

На върха се намира и параклиса „Св. Илия“ , като около него има беседки, люлки за децата, места за пикник и разходки чрез страхотна иглолистна природа.

Вазова поляна

Местността не случайно се казва „Вазова“, защото нея ще свържем с патриархът на българската литература, а именно Иван Вазов.

По градски истории, или както хората ги наричат „легенди“, Вазов прекарва доста време във Велинград, а местността става любим негов кът, в който твори и размишлява.

През последните години на Вазова поляна има реновиран подслон, маси и пейки за всички посетители, спортисти и спортни и планинари.

Местността често се използва като място и тренировки, както от местните, така и от гостите на града.

Местността Клептуза

Това е защитена местност, а Клептуза е най-големият карстов извор в България. Самото име на „Клептуза“ от гръцки може да се преведе като укривам, скривам, и дава идеята за складирането на огромно количество изворна вода.

Местността е изключително красива през цялата година, като паркът около нея позволява качествена почивка, зелена природа и невероятни гледки.

Всяка година на Йордановден, мъже от града и околията участват в традицията за скачане за кръста.  Празникът се чества с хоро, музика, вино и домашно приготвени ястия.

Местност Стария Чарк, Уличките и Кладова

Гр. Велинград има стотици местности, които можете да посетите, както близо в града, така и на няколко километра в сърцето на Родопите.

С безбройните си пътеки можете да направите крачка към Стария чарк или Уличките, а местностите са чудесен избор за пикник и горска разходка.

Ако търсите удобна екипировка за следващия преход, то нежната част могат да изберат дамски долнища за спорта.

Независимо от сезона, Велинград предлага зашеметяващи залези, зелена природа и места, на които можете да се любувате на природата.

Вашата половинка ще остане очарована от природните забележителности, които предлага Велинград и околията.

Природата ще ви зареди с енергия, а гледките ще се запечатат за дълго в съзнанието.

С. Юндола

Юндола е само на 16 км северозападно от гр. Велинград, като надморската височина е около 1400м.

Самата местност Юндола е огромна седловинна поляна, намираща се между Рила и Родопите.

От Юндола може да се поеме по много пътеки към Белмекен, ски писти и хижи.

Важно е да се отбележи, че Юндола е отличното място за почивка през цялата година.

Природата е уникална,  през лятото могат да се берат най-различни видове билки, а за зимата има достатъчно вили и къщи за гости, които да приветстват вашето семейство или приятелска компания.

В този ред на мисли е добре да споменем и за добре познатата за местността – Вила Катерина Юндола.

Финални думи за местностите във Велинград

Разбира се, би било невъзможно да изброим всички интересни места, които предлага градът.

Можем да изброим още някои от тях, като по-далечните яз. Белмекен, Милеви Скали, Плиоценски музей до гр. Дорково, Крепост „Цепина“, Цигов Чарк и пещерата „Лепеница“, но това са места, които наистина трябва да видите с очите си.

Градът разполага и с конна база, минерални басейни, извори, бани, къмпинги, хотели и музеи, които можете да посетите през цялата година.

Ако пък си падате по истинските предизвикателства с вашата половинка, то можете да разгледате страхотна гама от туристически дрехи и аксесоари в спортен магазин Point1.

Велинград е истинско природно и културно предизвикателство, а вие трябва да се подготвите добре за него.

Leave a Reply

Реклама

Препоръчваме